sunnuntai 9. elokuuta 2015

Marjaniemi

Oletteko koskaan kuunnelleet merisäätä? Ykstoikkoista luetteloa rannikkoasemien säätiedoista? Yksi näistä rannikkoasemista on Marjaniemi. Paikka ei kuitenkaan ole sama josta J. Karjalainen laulaa levyllään Marjaniemessä. Se on kylä Perämeren suurimassa saaressa Hailuodossa. Paikka on tunnettu upeista hiekkarannoista, vanhasta kalastajakylästä ja vuonna 1871 rakennetusta majakasta.


Marjaniemen majakka
Marjaniemen majakka ja luotsiasema
Marjaniemen majakka ja luotsiasema
Marjaniemi
 Marjaniemen majakka

Majakkatorniin johtaa 110 askelmaa ja se on 25 m korkea. Majakassa työskenteli aikoinaan majakkamestari ja kaksi majakanvartijaa vuoteen 1962 asti. Tuolloin majakan viereen rakennettiin uusi luotsiasema. Vuonna 2007 tästä luotsiasemasta tuli hotelli. Luotsaustoiminnan tiedetään alkaneen jo 1770-luvulla. Nykyään Marjaniemi on Perämeren luotsiaseman toinen tukiasema, jossa toimii viisi luotsikutterinhoitajaa. Kuulin tarinan jossa 1940-luvun lopussa Marjaniemessä vietti kesiään kaupunkilaislapset. Suuri elämys heille oli päästä luotsiveneen kyytiin ja kohdata englantilaisia aluksia, joista heille heitettiin suklaalevyjä. Vaarallista hommaa oli noukkia levyjä pienen luotsiveneen kannelta. Joskus niitä tippui veteen ja toivon mukaan lappeelleen; pystyssä pudonneet oli menetetty mereen. Kukaan ei kuitenkaan tiettävästi pudonnut saalista tavoitellessa.


kalastajakylä majakasta
Marjaniemen kalamökit
Marjaniemi

Marjaniemi on aikoinaan ollut vilkas kalastajakylä. Elinkeino elää edelleen, tosin punaiset kalastajamökit ovat enimmäkseen lomakäytössä. Kalaa voi kuitenkin ostaa kalahallista ja veneen ankkuroida vierasvenesatamaan.

pitkospuut


Rannalla on noin kilometrin mittainen pitkospuureitti, alkaen majakan juurellta ja päättyen kalastajamökkien luo. Reitin varrella on info-tauluja, kertoen mm. alueen kasveista ja linnuista.

Jos et jostain syystä pääse paikalle, voit tehdä virtuaalimatkan kotisohvaltasi. On se helppoa tuo matkustaminen nykyään ;)

Betsy4 kommenttia:

  1. Hienot kuvat ja tykkään noista punaisista mökeistä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo mökkikylä on kyllä todella sympaattinen! Ja nuo jokaisen mökin omat huussit niin hellyyttäviä ;) Vois olla ihanaa yöpyä tuolla...

      Poista